Ahşap, canlı bir malzeme olduğundan dolayı zaman içinde esner. Aynı zamanda çatlama ve çeşitli deformasyonlar da oluşur. Bu nedenle dış cephe ve açık kullanım alanlarında tercih edeceğimiz ahşabı mutlaka işlemden geçiririz. Yapım öncesinde ahşabı işlemden geçirip koruma altına alırız. Bunun için de emprenye sisteminden geçirip fırınlarız. Emprenye; ahşap malzemenin yapısına uygun şekilde belirlediğimiz koruyucu maddenin ilgili maddenin bünyesine geçirilme işlemi şeklinde tanımlanır. Bu işlem ile ahşabın içinde yer alan zehirli maddeleri ve zararlı mantarların oluşum sürecini engelleriz.

Ahşap, insanlar tarafından sık sık tercih edilen ve farklı alanlarda rahatlıkla kullanılan en eski yapı malzemeleri arasında ilk sıralarda yer alır. Modern anlamdaki ahşap yapılar ise ilk olarak 20. yüzyılın başlarındaki dönemlerde ve Almanya’da görülür. Hatta o dönemlerde ahşap, yapı yönetmeliklerinde de yer alır. Daha sonra ortaya çıkan farklı ihtiyaçlar ve birleşim araçlarının ekstra gelişim göstermesiyle birlikte son derece yaygın hale gelir. Özellikle son dönemlerde başarılı biçimde geliştirilmiş olan sentetik tutkalın birleşim aracı şeklinde kullanılması sonucunda köprü ya da spor salonu gibi büyük yapı sistemlerinde dahi ahşap malzemelerin tercih edilmesine imkan sağlamaktadır. Ahşap materyaller, aynı zamanda peyzaj mimarisinin de en önemli elemanları arasında yer alır. Fiziksel olarak ahşabın sağlam yapısı ve kolay işlenebilmesi, bu noktada ekstra avantaj sunar.

Detaylı Teklif İçin Hemen Arayın

0216 680 90 80

Aynı zamanda ahşabın renk, form ve doku açısından da çeşitlilik sunması avantajlar arasındadır. Tüm bunların yanı sıra ahşap, çevreye dost bir malzemedir. Doğa ile de tam anlamıyla uyum sağlar. Üstelik maliyetlerinin de düşük olması ahşabın peyzaj mimarisinde sık sık tercih edilmesinin en önemli sebepleri arasında gösterilir.

Ahşap, peyzaj alanlarına son derece sıcak bir görünüm kazandıran en güzel ve özel malzemeler arasındadır. Farklı renk tonlarının bulunması değişik alanlarda kullanım imkanı sunar. Aynı zamanda uygulama açısından da son derece kolay bulunabilecek bir malzemedir. Bahçe gibi alanlarda dokusu ile hem estetik hem de fonsiyonel bölümler oluşturulmasına olanak tanır. Ahşap uygulamalar; zemin kaplama, oturma alanları ya da havuz kenarları gibi kısımlarda kullanılabilir. Bu sayede peyzaj alanlarında görsel açıdan hoş ambiyans yaratır. Doruk Peyzaj olarak uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz. Size her açıdan avantaj sağlayacak, şık ve kaliteli ahşap uygulamaları yaptırabilirsiniz.

Ahşap Yapı Teknikleri

Ahşap uygulamaları; hafifliği, çekme ve eğilme gibi durumlara karşı dayanıklılığı ile her zaman üstünlük sergiler. Geleneksel tarza sahip yapılarda ahşap; genellikle tavan, döşeme ya da duvarlarda hatıl olarak kullanılır. Aynı zamanda kemerli sistemlerde de gergi elemanı olarak tercih edilir.

Ahşabı herhangi bir amaç kapsamında yapı elemanı şeklinde kullanabilmek için hem mikro hem de makro düzeyde yapısının bilinmesi gerekir. Ayrıca yükleme durumlarında nasıl davrandığının analiz edilmesi de önemlidir. Bununla beraber hangi durumda bozulduğu ve bozulmaların sonrasında başlayan hasarların da tespit edilmesi gerekir. Ahşap yapılar çoğu zaman ormanlık alanlarının yoğun olduğu bölgelerde yapılan bir çeşit yığma türüdür.

Geleneksel uygulamaların yanı sıra ustalarımızın bilgisi ve becerileri kapsamında farklı türe sahip taşıyıcı sistemlerle yapılar oluşturulabilir. Ahşap yapılar genel bir ifadeyle duvarda uygulanan taşıyıcı sistemler ve ilgili sistemlerin yük etkisi kapsamındaki çalışma şekline bağlı olarak dört grupta toplanabilir. Bunlar ise;

  • Taşıyıcı sistemi tamamen kütüklerden oluşan ahşap yapılar yani ahşap yığma,
  • Taşıyıcı sisteminde eğik şekildeki elemanların (payanda) bulunduğu yapılar,
  • Taşıyıcı sisteminde eğik şekildeki elemanların bulunmadığı ahşap yapılar,
  • Taşıyıcı sistemi bağdadi yani yatay çıtalar ile güçlendirilmiş olan ahşap yapılar şeklindedir.

Ahşap uygulamalarında kaliteli ve uzun ömürlü çözümlere bizimle ulaşabilirsiniz. Uygun fiyat seçeneklerimizin yanı sıra size özel sunduğumuz çözümlerle keyifli yaşam alanlarına kolaylıkla kavuşursunuz.

Ahşap Uygulamaları ve Yapıların Boyama Süreci

Ahşap, yaşlandıkça daha güzel hale gelen bir yapı malzemesidir. Ancak bakım ve onarım yapılmadan tamamen kendi haline bırakılması, hava koşullarından dolayı çatlama ya da elyaf kaybına sebep olur. Aynı zamanda küflenme ve çatlaklar da oluşabilir. Bu çatlaklarda zamanla pisliğin birikmesi ise böceklenmeler yapabilir. Ayrıca çatlaklardan su da sızabilir. Ahşabın bu tip bozulmalardan korunması gerekir. Bu noktada boya, vernik ya da cila gibi yüzey koruyucularını periyodik şekilde uygularız. Aynı zamanda seçim aşamasında bu malzemelerin yapıya uygun olarak belirlenmesine dikkat ederiz.

Koruyucuları ahşap yapılara; fırça, daldırma ve tabanca gibi değişik teknikler ile uygularız. Alanında uzman ekiplerimiz, her boyanın her uygulama için uygun olmadığını bilirler. Bu sayede iyi bir sonuç elde etmek adına koruyucu uygulanacak olan alanı doğru şekilde belirleriz. Koruyucu malzemeyi de buna göre seçip doğru yöntemle uygularız. Ahşap yapılar için boyama işlemi son derece önemlidir. Güzel bir renk seçimi yapıp kaliteli boya almak, bu noktada yeterli olmaz. Doruk Peyzaj olarak her çeşit ahşap uygulamalarını büyük bir özenle yaparız. Tüm süreçlerimizde kaliteye önem vererek alanında uzman profesyonellerle çalışırız. Ahşap uygulamaları ve diğer tüm hizmetlerimizde küçük veya büyük proje demeden gerekli özeni ve dikkati gösteririz. Bu sayede ortaya son derece verimli ve estetik yapılar çıkarırız. Detaylı bilgi için bizi her zaman arayabilirsiniz.

Bizimle İletişime
Geçin

Herhangi bir konuda bizimle iletişime geçmek istiyorsanız aşağıdaki iletişim formunu doldurabilirsiniz.